Traditioneel én eigentijds.

14 mei 2021 | 3 Sivan 5781

Zionisme

Zionisme

Joden komen oorspronkelijk uit het gebied dat nu grofweg Israël en de Palestijnse gebieden omvat. Joden komt van "Judea" dat op de Westelijke Jordaanoever ligt en beoogd Palestijns gebied is volgens de algemeen aanvaarde twee staten-oplossing. Zion is een belangrijke berg in Jeruzalem. Joden hebben na de verdrijving door de Romeinen uit hun toenmalige vaderland zo'n twee duizend jaar geleden driemaal daags gebeden om terugkeer naar het land van oorsprong.  In de loop der tijd zijn er steeds groepen Joden terug gekeerd naar het oude vaderland. Er hebben door de eeuwen heen altijd Joden gewoond in het gebied, met name in Jeruzalem, Tiberias, Tsfat en Hebron.

Het zionisme is in wezen niets anders dan de Joodse bevrijdingsbeweging die streefde naar de heroprichting van het eigen Joodse land in het oorspronkelijke gebied. Het zionisme was een reactie op het heftige antisemitisme in Europa in de 19e eeuw, dus ver voor de Eerste Wereldoorlog. Na de Holocaust (Sjoa is de betere Hebreeuwse term) werd via de Verenigde Naties de staat Israël opgericht wat vervolgens leidde tot steeds scherper antizionisme en zelfs fel antisemitisme in de Arabische wereld en later ook de gehele islamitische wereld. Meer weten over zionisme? Lees daarover de nieuwe CIDI-brochure. Klik hier.

Klik op de kaart voor een plaatje van Israël na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948-1949. Daarop zijn de wapenstilstandsgrenzen te zien ("groene lijn") die abusievelijk door velen worden beschouwd als officiële grenzen. Echte grenzen worden erkend over en weer en daar is nog steeds geen sprake van zolang het Palestijns/Arabisch-Israëlisch conflict voortduurt.

Nieuws

Thuis het hele jaar door bewust Joods leven? Hoe doe je dat? Judaism in a Box biedt uitkomst. Lees er hier alles over. Of luister naar een radio interview. Lees meer >>

mei

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Advertentietarief
Advertentie op deze website