Traditioneel én eigentijds.

29 september 2022 | 4 Tishri 5783

Studiecentrum

Studiecentrum

Het Studiecentrum van de LJG-Amsterdam organiseert cursussen en studiebijeenkomsten voor alle leden van de LJG's en hun partners. Overige geïnteresseerden kunnen een verzoek tot deelname sturen aan studiecentrumljg@gmail.com.

Het studieprogramma 5783 (2022-2023) is online beschikbaar via deze link. Wilt u meer in het algemeen op de hoogte worden gehouden, dan kunt u zich aanmelden voor de nieuwsservice.  Wie dat wil kan zich hier ook aanmelden voor de Facebookpagina van het Studiecentrum (zie onderstaande ikoon). In verband met de coronasituatie zullen een aantal cursussen via Zoom plaatsvinden. 

Naar de Facebookpagina van het Studiecentrum

 

Voor deelname aan cursussen kunt u mailen of bellen. Telefoon: 020 5400120. 

 

 

 

Inspiratie door lernen op sjabbat Elke sjabbatmorgen kunt u lernen over de parasja van de week, het Toragedeelte dat die sjabbat gelezen wordt in sjoel. Wij lezen, interpreteren en bediscussiëren de tekst, mede aan de hand van commentaren van rabbijnen en van diverse andere geleerden. We leren van en met elkaar. Inspiratie voor iedereen! Vaak wordt het lernen voorbereid door een ‘voorlerner’. Elke keer weer ervaren deelnemers het als een heel interessante drie kwartier. Iedereen kan zo aanschuiven. Aanmelden is niet nodig, voorkennis ook niet. Op dit moment uitsluitend via Zoom, maar het Studiecentrum is doende om voor 5783 het lernen aan te bieden in de bibliotheek, en tegelijk voor hen die ver weg wonen online deelname mogelijk te maken. Informatie over online toegang ontvangt u via de LJG Nieuwsbrief. Gratis.

Film en een Goed Gesprek Wij presenteren diverse films of filmfragmenten die betrekking hebben op Joods leven en de Joodse traditie. Op basis van die films en wat zij bij ons losmaken gaan we met elkaar in gesprek over wat voor onszelf (en voor onze kinderen) mogelijk van betekenis is in de Joodse traditie. Het doel is te boeien, te verdiepen, te delen en vooral te genieten. Vorige seizoenen konden we met z’n allen maar geen genoeg krijgen van de Israëlische TV-serie Srugim, dus daar gaan we nog wel even mee door. Aanmelden is niet nodig, voorkennis ook niet. We leren van en met elkaar. Koffie en thee staan klaar in de bibliotheek. Zondagen 20/3, 24/4, 22/5 en 19/6 van 10,15u tot 11.45u. Gratis.

Spinoza en Levinas: water en vuur? Twee grote Joodse filosofen staan recht tegenover elkaar. Althans, de ene (Levinas) tegenover de andere (Spinoza). Maar de laatste kan niks terugzeggen, want hij leefde drie eeuwen eerder. Wat wél kan: dat een hedendaagse Spinozakenner het voor hem opneemt. Zo stellen we ons voor dat, verspreid over drie avonden, de tegenstellingen in het denken van Spinoza en Levinas aan de orde kunnen komen, maar mogelijk ook de overeenkomsten. Daarbij zal het gaan over hun opvattingen over kennis, politiek en transcendentie. Naud van der Ven zorgt voor presentatie van Levinas en zijn bezwaren tegen Spinoza, Yoram Stein voor de presentatie van Spinoza’s (mogelijke) antwoord daarop. Dinsdagen 8/11, 15/11 en 22/11 van 20.00u tot 22.00u, in sjoel. Gratis.

Cursus Moda-Mode & het Sjema Hoe vertel ik het mijn kinderen? De kinderen leren tijdens Talmoed Tora in sjoel het Moda-Mode ani lefanecha en het Sjema. Maar wat kan je erover aan je kinderen vertellen? Waarom leren wij het, wat is er belangrijk aan en wat zeggen we eigenlijk? Docent is Gaby Schrijver, zij zal ons op inspirerende wijze er meer over vertellen en er over met ons in gesprek gaan. Gaby is bij verschillende Liberaal-Joodse gemeenten al ruim 35 jaar leraar voor bar en bat mitswaleerlingen. Tevens is zij hoofd Joods onderwijs van zowel de Joodse gemeente Beit Hachidush in Amsterdam als van de Liberaal-Joodse Gemeente Gelderland in Dieren. Als museumdocent is ze betrokken bij het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Zondagen 13/11 en 27/11 van 10.15u tot 12.15 u, in sjoel. Gratis.

 

  bibl horizontaal med.

 

Progressief Jodendom 21e eeuw

Hoe ziet het progresssieve Jodendom er in 2050 uit en wat zijn dan de uitdagingen? Hierover is een nota "Kern en toekomst" opgesteld door de denktank PJ21. 

 

Nieuws

Het wereldwijde Verbond wenst u een gelukkig en zoet nieuw jaar. Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Advertentietarief
Advertentie op deze website