Traditioneel én eigentijds.

02 februari 2023 | 11 Shevat 5783

Studiecentrum

Studiecentrum

Het Studiecentrum van de LJG-Amsterdam organiseert cursussen en studiebijeenkomsten voor alle leden van de LJG's en hun partners. Overige geïnteresseerden kunnen een verzoek tot deelname sturen aan studiecentrumljg@gmail.com.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van het studieprogramma 5783 (2022-2023), dan kunt u zich aanmelden voor de nieuwsservice.  Wie dat wil kan zich hier ook aanmelden voor de Facebookpagina van het Studiecentrum (zie onderstaande ikoon). In verband met de coronasituatie zullen een aantal cursussen via Zoom plaatsvinden. 

Naar de Facebookpagina van het Studiecentrum

 

Voor deelname aan cursussen kunt u mailen of bellen. Telefoon: 020 5400120. 

 

 

 

Inspiratie door lernen op sjabbat Elke sjabbatmorgen kunt u lernen over de parasja van de week, het Toragedeelte dat die sjabbat gelezen wordt in sjoel. Wij lezen, interpreteren en bediscussiëren de tekst, mede aan de hand van commentaren van rabbijnen en van diverse andere geleerden. We leren van en met elkaar. Inspiratie voor iedereen! Vaak wordt het lernen voorbereid door een ‘voorlerner’. Elke keer weer ervaren deelnemers het als een heel interessante drie kwartier. Iedereen kan zo aanschuiven. Aanmelden is niet nodig, voorkennis ook niet. Op dit moment uitsluitend via Zoom, maar het Studiecentrum is doende om voor 5783 het lernen aan te bieden in de bibliotheek, en tegelijk voor hen die ver weg wonen online deelname mogelijk te maken. Informatie over online toegang ontvangt u via de LJG Nieuwsbrief. Gratis.

Film en een Goed Gesprek Wij presenteren diverse films of filmfragmenten die betrekking hebben op Joods leven en de Joodse traditie. Op basis van die films en wat zij bij ons losmaken gaan we met elkaar in gesprek over wat voor onszelf (en voor onze kinderen) mogelijk van betekenis is in de Joodse traditie. Het doel is te boeien, te verdiepen, te delen en vooral te genieten. Vorige seizoenen konden we met z’n allen maar geen genoeg krijgen van de Israëlische TV-serie Srugim, dus daar gaan we nog wel even mee door. Aanmelden is niet nodig, voorkennis ook niet. We leren van en met elkaar. Koffie en thee staan klaar in de bibliotheek. Zondagen 26/3, 11/6 en 9/7 van 10,15u tot 12.00u. Gratis.

Dit jaar Pesach Uit Jeruzalem Talmoed Jeroeshalmi over seideravond. Velen van ons hebben wel eens uit de Talmoed of Gemara gelernd, via online cursussen of bij ons Studiecentrum. Dit is echter bijna altijd de Babylonische en meest gezaghebbende versie, de Talmoed Bavli. Daarnaast bestaat er echter ook een Talmoed die zijn oorsprong heeft in Israël, de veel minder bestudeerde Talmoed Jeroesjalmi. In twee avonden maak je kennis met deze andere Talmoed aan de hand van de bespreking van de seder die wij met Pesach vieren. Je zult zien dat de Jeroesjalmi een paar opmerkelijke afwijkingen heeft van onze seder. Neem dus je Hagada mee. Zo kun je straks niet alleen Talmoed leren, maar heb je ook wat nieuws te vertellen op de seideravond! Cursusleider: Michaël Bloemendal. Dinsdagen 21/3 en 28/3 van 20.00u tot 22.00u. Gratis.

Met knikkende knieën: minhag LJG-Amsterdam Gaat u met knikkende knieën naar sjoel, of staat u met knikkende knieën in sjoel, en zo ja waarom en wanneer? Ruben Reisenstadt en Asjer Waterman zullen onder het motto “Met knikkende knieën” een cursus geven over het hoe en wat tijdens de sjoeldiensten. Deze cursus is laagdrempelig, kennis van het Hebreeuws is niet noodzakelijk. De verschillende minhagiem (gewoonten) zullen aan de hand van de sidoer worden besproken: wanneer gaat men staan, wanneer ‘knikken wij met de knieën’, wanneer zeggen wij amen, hoe werken alle mitswot tijdens de diensten? Wij zullen deze ook oefenen. Daarnaast bekijken wij hoe bepaalde keuzes zijn ontstaan. Kortom, een leerzame, leuke en direct praktisch toepasbare cursus, die de drempel naar sjoeldiensten zeker zal verlagen. Dinsdagen 9/5, 16/5 en 23/5 van 20.00u tot 22.00u, in sjoel, geen zoom. Gratis.

 

  bibl horizontaal med.

 

Progressief Jodendom 21e eeuw

Hoe ziet het progresssieve Jodendom er in 2050 uit en wat zijn dan de uitdagingen? Hierover is een nota "Kern en toekomst" opgesteld door de denktank PJ21. 

 

februari

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Advertentietarief
Advertentie op deze website