Traditioneel én eigentijds.

07 december 2022 | 13 Kislev 5783

CJO en vluchtelingen

CJO en vluchtelingen

CJO wil genereus vluchtelingenbeleid (overgenomen van JONET)

Het Centraal Joods Overleg (CJO) wil dat de Nederlandse regering een ruimhartig vluchtelingenbeleid toepast. “Wij mogen niet wegkijken van het lijden van de enorme stromen vluchtelingen die Europa binnen willen komen. Niet als Nederlanders en niet als Joden”, zegt voorzitter Ron van der Wieken van het CJO. Het Joodse volk weet als geen ander wat het is om vervolgd te worden en te moeten vluchten, zo stelt hij. Joodse organisaties zullen de oproep van het CJO aan de regering steunen waar ze kunnen.

‘Alleen al doordat wij wéten wat het betekent om weerloos verdreven te worden van huis en haard en overgeleverd te zijn aan de goede wil, of het ontbreken daarvan, van de medemens, dienen wij ons te ontfermen over de vreemdeling in ons midden die ondersteuning nodig heeft’, zo schrijft Van der Wieken in een persbericht. Wel is er zorg over de houding van een deel van de vluchtelingen tegenover Joden. ‘Wij zijn ons ervan bewust dat een deel van de vluchtelingen uit het Midden-Oosten zeer negatieve gevoelens over Joden koestert. Dat baart ons zorgen. Niettemin mogen wij Joden degenen die in nood zijn en vluchten voor grof geweld onze steun niet onthouden.’

Het CJO maakt overleg over zaken van algemeen Joods belang tussen Joodse organisaties in Nederland mogelijk. Bij de organisatie zijn aangesloten: het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), Portugees-Israëlitisch Kerkgenootschap (PIK), Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (NVPJ), de Federatie Nederlandse Zionisten (FNZ), het Joods Maatschappelijk Werk (JMW), het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de Nederlands Joodse Jeugd (NJJ) en dw Stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW). Het CJO zorgt voor het bewaken van en het opkomen voor de rechten en belangen van de Joodse gemeenschap in Nederland. De organisatie praat met de overheid, politieke partijen en relevante maatschappelijke organisaties.

Eerder al drong het Belgische Forum der Joodse Organisaties (FJO) bij de Belgische overheid aan op ‘het voeren van een ruimhartig toelatingsbeleid voor de vluchtelingen die thans aan middeleeuwse gruwelen trachten te ontkomen’. In een persbericht verklaarde de koepelorganisatie ‘met afschuw en medeleven’ kennis te nemen van het lot van de vluchtelingen uit Arabische landen die ‘na mensonterende ontberingen trachten een veilig heenkomen in Europa te zoeken’.

Nieuws

De sjaliach tsiboercursus van het Levisson Instituut is feestelijk afgesloten. Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Advertentietarief
Advertentie op deze website