Traditioneel én eigentijds.

14 mei 2021 | 3 Sivan 5781

Jongeren

Jongeren

Netzer logo

Netzer

Netzer Nederland is de Liberaal-Joodse en Zionistische jongerenvereniging van Nederland voor joodse jongeren tussen de 12-18 jaar. 
Het doel van Netzer is om joodse jongeren tussen de 12-18 jaar, de kans te bieden om hun joodse en zionistische identiteit te ontwikkelen samen met leeftijdsgenoten.
Netzer organiseert hiervoor evenementen zoals activiteiten, weekenden, kampen en reizen voor Joodse jongen in de leeftijd 12 tot 18 jaar.
Tevens leidt Netzer madrichiem (jeugdleiders) op om de continuïteit te waarborgen van de vereniging en daarmee het Liberaal-Joods Nederland.

Hieronder krijg je een indruk van wat wij in de afgelopen periode zoal hebben georganiseerd.

Jeugdleider worden, is dat wat voor jou? Hier de link naar onze advertentie.

Wil jij nog meer informatie? Surf dan naar onze eigen site: www.netzer.nl of mail naar netzer@ljg.nl

Ons eerstkomende evenement: klik hier voor meer daarover.

Chanoeka Zoomeach: een groot succes!

Chanoeka Zoomeach

Netzer, de jongerenvereniging voor 12 tot 18 jaar, organiseerde tijdens de Chanoeka-week weer succesvolle (online) evenementen. Ondanks dat de jongeren niet samen konden komen, heeft Netzer toch via Zoom meer dan 45 jongeren bij elkaar gebracht. De (dit jaar extra) donkere chanoeka week werd hierdoor een week vol fantastische activiteiten. Er werd samen de Chanoekia aangestoken, gebingood, samen latkes gebakken, een quiz gespeeld met – natuurlijk - te winnen prijzen. Ook kregen alle jongeren het Netzer Chanoeka pakket opgestuurd. Hierin zaten allerlei chanoeka-producten zoals chanoeka-kaarsjes, dreidel en chanoeka gelt. 

Netzer Poerim

Netzer bakt

Afgelopen Poerim (op 8 maart) hebben wij met Netzer een activiteit gehouden genaamd Heel Netzer Bakt.
We hebben de tieners van 12-17 jaar instructie gegeven hoe ze hamansoren kunnen bakken. En hebben ze keuze gegeven uit tientallen ingrediënten om ze mee te vullen. De ene kwam met Nutella oren en de andere met geraspte kaas. Het was in ieder geval smullen. De winnaar kreeg dan ook een bokaal en nog meer lekkers mee naar huis. Hierna hebben we nog een activiteit gedaan over feminisme in het jodendom die erg goed werd ontvangen. Al met al een succesvolle middag. 

Netzer Winter Weekend 2020 

Netzer Nederland is de liberaal joodse en zionistische jongerenvereniging van Nederland. Tevens is het de snelst groeiende joodse jongerenvereniging van Nederland, met plusminus 80 actieve leden in de leeftijd 12-18 jaar.
Het eerste Netzerweekend van het nieuwe decennium was het WinterWeekend van 7 tot 9 februari in Putten.
Dit weekend waren er 50 mensen mee. Het thema van het weekend was ‘Fissa’, straattaal voor ‘Feest’. We hebben veel geleerd over - en spellen gedaan wat betreft - de verschillende joodse feestdagen die er zijn.
Na een openingsactiviteit om mensen die nieuw zijn bij Netzer kennis te laten maken met de rest van de groep, staken de chanichot de kaarsen aan voor Sjabbat aan en hadden wij onze sjabbatmaaltijd.

Kaarsjes Netzer
Vervolgens was het tijd voor het avondprogramma, waarin we ‘joods weerwolven’ gespeeld hebben. Het spel ‘weerwolven’ met een joodse twist.

Netzer weerwolfjes
Zaterdagochtend verschenen alle chanichiem keurig op tijd, goed uitgerust en vol enthousiasme bij het ontbijt. Deze dag, vol gepland met activiteiten werd afgetrapt met de Roeach, waarin chanichiem opgewekt werden door middel van dansjes en ochtendgymnastiek. Daarna werd onze sjabbatochtend Netzer-dienst (ma’amad) gehouden, voor het eerst onder muzikale begeleiding van een gitaar en een piano, wat er voor zorgde dat de meesten nog enthousiaster meededen. Hierin werd tevens gelernd over de parasja van de week besproken. Na de ma’amad werden de chanichiem verdeeld in groepjes, waarna ze zes posten bezochten met verschillende activiteiten gerelateerd aan diverse joodse feestdagen.
Na de lunch werd er georganiseerde vrije tijd gehouden. Ondanks dat dit tegenstrijdig klinkt, werden aan de chanichiem tijdens dit onderdeel meerdere opties aangeboden. De meest populaire optie was zwemmen in het overdekte, verwarmde zwembad. De andere opties waren voetballen in de gymzaal (waar deze accommodatie ook van was voorzien), en vriendschapsarmbandjes maken, onder leiding van enthousiaste madrichiem. Net bij het einde van dit dagdeel ging de zon onder, wat betekende dat we Havdala gingen maken in een grote kring. De saamhorigheid onder de groep was goed te voelen.
Het avondprogramma bevatte twee onderdelen. De eerste, was ‘Levend Cluedo’, waarin chanichiem het mysterie moesten oplossen van onze rabbijn, die eerder op de dag tijdens het ontbijt ontvoerd werd door een ‘onbekende’. In het spel waren verklede madrichiem, die ongelofelijk goed hun rol speelden. Ze konden door te praten met de karakters (gebaseerd op personages van de LJG en Bijbelse figuren), informatie verkrijgen. Gedurende het spel werden steeds hints vrij gegeven, waaronder ook valse, wat het moeilijk maakte om dit spannende raadsel op te lossen. Uiteindelijk slaagden ze er toch in om dit mysterie te kraken. Vervolgens konden de chanichiem omkleden voor het tweede onderdeel van het avondprogramma, namelijk: ‘het feestje’, wat tevens het thema van dit weekend was. Het feestje had een gebied waarin er gedanst kon worden op Israëlische en joodse muziek maar vooral ook op muziek van tegenwoordig. De kamer was daarnaast voorzien van een casino, een pokertafel, een Photo Booth, en van een cocktailbar waarin onze madrichiem gedurende de avond heerlijke alcoholvrije cocktails klaarmaakten voor de chanichiem. Na deze super leuke maar ook lange dag, waren de chanichiem ook wel klaar om naar bed te gaan.
De volgende ochtend verschenen de enthousiaste chanichiem weer goed uitgerust bij het ontbijt, waarna er zoals gebruikelijk een Roeach werd gehouden. Daarna was het tijd om het weekend af te sluiten, maar daarvoor hebben de chanichiem hun lekkerste challes gemaakt van de lekkerste ingrediënten.
Helaas kwam er een einde aan het weekend, waarna het tijd was voor inpakken, opruimen, en wegwezen om de hoogtepunten van storm Ciara te omzeilen.
Het mazkiroet (bestuur) en de madrichiem (begeleiding) kijken met genoegen terug op ons grootste en misschien wel meest succesvolle weekend ooit. 

Wil jij nog meer informatie? Surf dan naar onze eigen site: www.netzer.nl of mail naar netzer@ljg.nl

Participants Netzer


 

Rimon - Liberaal Joods Landelijk Onderwijs Centrum

Rimon logo 

Het Liberaal Joods Landelijk Onderwijs Centrum Rimon is een onderdeel van Stichting Robert A. Levisson en het Levisson Instituut.

Het doel van Rimon is het ondersteunen van het liberaal joods onderwijs aan kinderen van 3 tot 13 jaar in het hele land. Er wordt hierbij gestreefd naar standaardisering van het onderwijs door het door het beschikbaar stellen van lessen en lesmateriaal aan leerkrachten en onderwijsassistenten.

Het lesmateriaal is samengesteld op onderwerp en ingedeeld in leeftijdsgroepen. De lessen en het lesmateriaal zijn gebaseerd op het landelijk leerplan zoals het op de Rimon website te vinden is. De lessen en het lesmateriaal kunnen door leerkrachten van de bij Rimon aangesloten gemeenten middels een code worden gedownload van de site.

De twee coördinatoren zijn Lea Abram en Anne-Maria van Hilst.

Zij zijn te bereiken via rimononderwijs@gmail.com

Het lesmateriaal dat Rimon ontwikkelt, bestaat uit twee soorten:

Het gedrukte materiaal (de les- en werkboeken), door Rimon vaak vertaald uit het Engels en bewerkt naar de Nederlandse situatie, wordt door het Talmoed Tora onderwijs aangeschaft via de Stichting Sja’ar, die als uitgever van de boeken blijft fungeren. Via de website www.sjaar.nl kunnen les- en werkboeken worden besteld.

Het digitale lesmateriaal staat op de website van Rimon en bestaat uit een openbaar gedeelte, bestemd voor de leerlingen, hun ouders en andere geïnteresseerden, en een gesloten gedeelte, waartoe de leerkrachten met een inlogcode toegang hebben.

Bezoek de website van Rimon: www.rimononderwijs.nl

 

Nieuws

Thuis het hele jaar door bewust Joods leven? Hoe doe je dat? Judaism in a Box biedt uitkomst. Lees er hier alles over. Of luister naar een radio interview. Lees meer >>

mei

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Advertentietarief
Advertentie op deze website