Traditioneel én eigentijds.

02 februari 2023 | 11 Shevat 5783

Gouden Boek II

Gouden Boek II

Jarenlang was de Vrouwengroep binnen de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (LJG Amsterdam) een “Instituut”. Een organisatie waar de gemeente niet buiten kon, waar vrouwen actief waren die zich met hart en ziel inzetten voor het reilen en zeilen van de kehilla (gemeente). Niet alleen stonden zij paraat om te braden en te bakken, maar ook hielpen zij de rabbijn en bezochten zij zieken en alleenstaanden. Zij zorgden met hun legendarische kledingacties ook voor een financieel extraatje voor de gemeente en voor allerlei goede doelen, zowel in Nederland als in Israël.

Om meer inzicht te krijgen hoe de Vrouwengroep functioneerde, hoe de vrouwen hun activiteiten opzetten en uitvoerden en hoe zij, als vrijwilligers, een fantastisch netwerk opbouwden zijn zeven voorzitters die de Vrouwengroep vanaf het begin hebben geleid, geïnterviewd.

Hier leest u het complete verslag over de Vrouwengroep. Over hoe de activiteiten begonnen zijn. Hoe de Vrouwengroep in een tijd van een groeiend ledenaantal in de LJG Amsterdam meegroeide en hoe het instituut Vrouwengroep zichzelf in een langzaam veranderende tijdgeest overleefde. En hoe de vrouwen, uiteindelijk met veel weemoed, moesten besluiten om de organisatie Vrouwengroep te beëindigen. Het valt op dat alle ex-voorzitters het doorgaan van de activiteiten, nu op een andere wijze in de gemeente georganiseerd, van harte toejuichen en natuurlijk zou je haast zeggen, waar mogelijk daadwerkelijk blijven ondersteunen.

Kol hakawod (alle eer) voor alle vrouwen die zich, in de 47 jaar dat de Vrouwengroep van de LJG Amsterdam heeft bestaan, met hart en ziel aan de organisatie en de activiteiten van de Vrouwengroep hebben gewijd en zo ten zeerste bijgedragen hebben aan de bloei van de gemeente.

Interviews op film met alle voorzitters in de afgelopen periode: Frieda MencoTed van der Sluis, Annie van Dantzig, Lizzy Kukenheim, Mirjam Cloose, Mady Cohen en Chelly Overdijkink.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boodschappenlijst Soeka 5782

februari

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Advertentietarief
Advertentie op deze website