Traditional and actual

22 October 2020 | 4 Heshvan 5781

Documentaire

Documentaire

Sunday, 01 December 2019 - 15:00

In de uitgestrekte polder van de Noordhollandse Wieringermeer staat het voormalig Joods Werkdorp. In de jaren ’30 van de vorige eeuw worden er Joden opgevangen die Duitsland zijn ontvlucht als gevolg van het Nazi-regime. In het speciaal opgerichte opleidingscentrum leren zij een ambachtelijke vakopleiding die hen in staat moet stellen te emigreren naar Palestina of Amerika. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt de plek ontruimd en de meeste bewoners afgevoerd naar concentratiekampen. Na jarenlange leegstand zijn er plannen om in het Joods Werkdorp ruim 300 Oost-Europese flexwerkers te huisvesten. Dit zorgt voor spanning en verdeeldheid in de gemeenschap en de lokale politiek.

Succesvol ondernemer Joep Karel, de nieuwe eigenaar van het Joods Werkdorp, wil op het terrein van het Joods Werkdorp wooneenheden plaatsen, waar de Oost-Europese flexwerkers kunnen wonen. Met de opbrengst van de exploitatie is hij an plan bij te dragen aan de historische functie van het hoofdgebouw.

Leden van de nabijgelegen synagoge in Alkmaar geloven niet in de mooie woorden van Karel en richten in allerijl een stichting op. De plannen zouden zich structureel niet verhouden tot het Joods culturele verleden van het unieke Rijksmonument. De stichting is van  mening dat het gebouw en de omgeving niet geschikt zijn voor'massale aan wezigheid van Oost-Europeanen' en beginnen een lobby bij de lokale politieke partijen. Ook buren vrezen overlast van de nieuw te verrijzen 'getto' naast hun deur.

Karels frustratie groeit over de starre houding van de Stichting die veel eist maar geen (financiële) inbreng levert. Het zet de verhoudingen tussen de partijen op scherp.

In de documentaire Leegstaand monument staat de bijzondere geschiedenis van het Joods Werkdorp centraal. Frans Bromet spreekt nabestaanden en een overlever over de plek die destijds'een klein lichtpunt in donkere tijden' werd genoemd. Hij bevraagt de huidige partijen in het conflict naar hun motieven. Zullen zij erin slagen om samen op te trekken in het streven om van Joods Werkdorp een rendabel en waardig herinneringscentrum te maken?

De documentaire wordt vertoond in aanwezigheid van maker/regisseur Frans Bromet.

Datum: zondag 1 december 2019
Tijd: 15.00 uur; zaal open vanaf 14.30 uur

Entree: € 5 per persoon
Aanmelden via email bij het secretariaat of telefonisch via:  020 540 01 21
Reserveren d.m.v. overmaking op NL04 ABNA 0468 0421 72 t.n.v. LJG Amsterdam o.v.v. 'Werkdorp'. Uw kaartje ligt dan klaar bij de kassa.

Nieuws

Lees de derasja die rabbijn Menno ten Brink gaf aan het begin van Jom Kipoer, op de avond van Kol Nidre. Read more >>
Lees de derasja van rabbijn Menno ten Brink op Jom Kipoer 5781. Read more >>
In Corona-tijd zijn er aangescherpte regels van kracht: Read more >>

February

  • <  
  •   >
S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29