Traditioneel én eigentijds

20 februari 2017 | 24 Shevat 5777

Gebouw

Gebouw

Het huidige gebouw van de LJG Amsterdam werd in 2010 ingewijd. Dat gebeurde in het bijzijn van toen Prins, nu Koning Willem-Alexander en tal van andere speciale genodigden. Het gebouw heeft een ’paviljoenachtige uitstraling’, in het groen en aan het water gelegen. Het bevindt zich op de hoek van de Zuidelijke Wandelweg en de Kleine Wetering. Het heeft een eigen karakter waardoor het zich onderscheidt van de rest van het plan voor de ’Kop Rivierenbuurt’, dat veel kantoren en woongebouwen omvat. In 2011 werd de Amsterdamse architectuurprijs toegekend aan het gebouw.

Tijdens de ledenvergadering van 16 oktober 2008 besloten de leden unaniem om het voorstel van het bestuur - om te starten met de bouw - te steunen. De eerste paal is op 11 december 2008 geslagen. Aan de hand van het "programma van eisen" heeft architectenbureau Search een ontwerp gemaakt dat op 28 november 2005 voor het eerst aan de leden gepresenteerd is door middel van geprojecteerde beelden en een maquette. Architect is Bjarne Mastenbroek. Na een lang proces van veranderingen, aanvullingen en aanpassingen  is het ontwerp definitief gemaakt: een compact, langwerpig gebouw van vier bouwlagen, omgeven door een mooie waterpartij en veel groen. Voor de transparante delen zijn kolommen gebruikt met glas ertussen. Deze zijn grotendeels dragend, waardoor er in de sjoel weinig kolommen nodig zijn. Aan de buitenkant is gedeeltelijk te zien hoe de binnenkant is opgebouwd.
 Slaan eerste paalDe indruk van het gebouw is uitnodigend, naar buiten gericht, in de moderne maatschappij staand. Dat sluit aan bij waar de LJG voor staat. Maar ook geborgenheid en veiligheid zijn aspecten die niet vergeten zijn. Steekwoorden voor het interieur zijn: sober, chique, warm en smaakvol. Duurzaam en goed te onderhouden. Een gebouw dat ‘mooi oud wordt’.

Het vorige gebouw van de LJG Amsterdam werd in 1966 in gebruik genomen en deed ruim veertig jaar dienst. Het werd te klein door de groei van de gemeente, er was achterstallig onderhoud én Joop van de Ende had zijn zinnen gezet op de grond om er - zo waren de plannen toentertijd - een theater te gaan bouwen. De toenmalige liberale synagoge was de eerste grote (liberale) synagoge annex gemeenschapsruimte die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd gebouwd; daarvoor waren er enkele nieuwe orthodoxe synagogen in gebruik genomen. Men noemde het gebouw indertijd "grootheidswaanzin" vanwege de gedecimeerde Joodse gemeenschap na de Sjoa.

Voor een reportage van RTV NH over het nieuwe gebouw: klik hier. Voor een film (circa 10 minuten) met historische opnames van het oude gebouw (bouw en sloop) en de tussentijdse huisvesting bij het Stadionplein: klik hier.

 

Nieuws

Impressie van het verkiezingsdebat op 13 februari. Lees meer >>

februari

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Advertentie
Doreen Pinkus, Graphic Design, ook van deze website

Advertentietarief
Advertentie op deze website

Aankondiging

Advertentie